Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Divat 2009 nyár

2009.06.14

Divat 2009 nyár

 

Az idei nyári divatban a színek és a ruhák mellett a sziluettek és a kiegészítők is rettentő fontosak, és azzal is tisztában kell lennünk, hogy a nagy divatházak kifutóin látott szetteket hogyan illesszük be a mindennapok gardróbjába. Kevesen vannak, akik a kifutókról öltözködnek, de a vezető divatházak kreációi és az általuk megadott irányvonalak meghatározzák az olcsóbb és szélesebb rétegeket kiszolgáló üzletek kínálatát is.

 

Színek és minták

 

 

Kezdjük talán a legalapvetőbb dologgal, a színnel! A tavasz-nyári szezon általában mindig sokkal színesebb, mint az őszi-téli. A tavasz-nyári kollekciókat általában a virágok színei jellemzik, hagyományosan tavaszi színnek mondható például a púderrózsaszín. Főkép erre a színre épül a Balenciaga következő szezonra megálmodott kollekciója, de a púderrózsaszínen kívül fehér, halványlila és zöld ruhákat is felvonultatott a divatház.

 A visszafogott tónusú rózsaszín elkövetkezendő népszerűségét mutatja az is, hogy a Balenciaga mellett a Chanel, a Valentino és a Dior divatházak kollekcióiban is megtalálhatjuk. A Chanelnél természetesen az elengedhetetlenül elegáns fekete-fehér párosítás is dominál.

A pasztell színek és a fekete-fehér mellett színekben bővelkedő szetteket is megálmodott pár divatház 2009-re. Louis Vuittonnál tobzódnak az árnyalatok, a lila, a sárga, a narancs és a zöld is jelen van kollekciójukban.

A John Galliano irányítása alatt álló Dior és a saját nevén futó divatház kreációi is harsány színűek idén. Míg a Dior kollekciót inkább a sárga, a narancs, a vad rózsaszín és a kék jellemzi, addig a John Galliano ruháknál ezeken a színeken kívül az erőteljes tűzpiros is felfedezhető.

 Nemcsak Galliano gondolta úgy, hogy a piros elengedhetetlen színe lesz az előttünk álló szezonnak, a Miu Miu, a Gucci, a Valentino és a tengerészstílust megjelenítő D&G divatházak is előszeretettel alkalmazták a színt a tervezőasztalok mellett. A piros tehát biztosan befutó lesz!

A színek mellett a mintákról is muszáj szót ejteni. A tavaszi szezonnak ugyanúgy van tipikus mintája mint színe, ez pedig nem más, mint a virágminta. A virágok természetesen már modern formába öntve jelennek meg. Hogyan? John Galliano kollekciójában például a virágmintás hatást csapott festékpöttyök jelenítik meg. A festékszerű mintákat nem csak a virágoknál használják, több kollekcióban is láthattunk olyan ruhákat, amik anyaga egy összefestett vászonra emlékeztetett.

 

 

Szabások és anyagok 

  

 

A szabásokra és irányvonalakra vonatkozóan nehéz jósolni, hiszen számtalan tervező és számos stílus van jelen egyszerre manapság a divatban, de azért jó pár dolgot biztosra vehetünk. Biztosra vehetjük például, hogy a szűk csípőfarmerek divatosak lesznek, főleg ha azonos színű blézerrel párosítjuk őket, magas sarkúval pedig lehetnek amolyan bokavillantósak is.

Aztán az is tuti, hogy a lenge szabású A- és O-vonalú rövid, strandruha-szerű ruhácskák bő ujjakkal is sikkesek lesznek, főleg ha övvel dobjuk fel őket, de a ruhák mellett tovább hódítanak a jumpsuit-ok is, azaz az overallok.

A D&G divatháznak hála - bár a hála szó nem biztos, hogy megfelelő, hiszen kimehetne már végre a divatból - 2009 nyarán is hódít a tengerész stílus. Piros-kék és fehér, ja és persze csíkok minden mennyiségben, és hajókötéllel díszített cipők és táskák, és nyomott vasmacska minták a pólóruhákon. Tehát nyugodtan öltözz idén is tengerésznek, kicsit uncsi, de még mindig divatos lesz!

A nemcsak nyárra jellemző színek, hanem az évszakra jellemző anyagok is vannak. Ilyen a lágy esésű selyem, az organza vagy a szatén. Persze a tengerész stílusnál elengedhetetlenek a merevebb, jobb tartású anyagok. Farmer helyett (farmert csak a Zucca kollekciójában láthattunk) inkább az egyszínű vásznak szolgálnak a nadrágok, rövidnadrágok alapanyagául. A pólóruhák anyaga könnyed pamut, vagy csillogó selyem, ezek mind olyanok, amiket a legnagyobb forróságban is szívesen viselünk. Persze voltak merész tervezők, Sonia Rykiel kollekcióját a kötött darabok uralták.

 

 

Kiegészítők

 

 

A hatalmas vagy éppen kicsit kisebb, de mindenféle lógókkal díszített színpompás táskák elengedhetetlenek lesznek, de fontos, hogy színben és mintában mindenképpen passzoljanak a ruhához. Kiegészítőként bátran viseljünk 2009 nyarán is kalapot, ahogy D&G és a Ungaro divatház modelljein láthatjuk. A kalapok közül a legjobb választás a húszas évek gengszter kalapjait idéző példányok lesznek pasztell színben fekete szalaggal. Díszes csatos övet, valamint hosszú lógós nyakláncokat is szerezzünk be!

Bár a kifutón a legtöbb modell magas sarkúba van, ez azért nem azt jelenti, hogy mi is csak ebben lehetünk trendik 2009 nyarán. Az előző években népszerűvé vált saruk, lapos bőr szandik idén is hódítani fognak. A lapos bőrök a népies, etno stílust idézik, és ennek az irányvonalnak a jegyei még számos helyen felfedezhetőek lesznek a most még elképzelhetetlen nyárban.