Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 tipp, az edzés elkezdéséhez

2009.06.17

10 tipp, az edzés elkezdéséhez

 

Veled is előfordult már, hogy nagyon nem volt kedved elmenni edzeni? Sok volt a munka, várt a család vagy egyszerűen csak rossz napod volt? Az Online Edzésnapló következő 10 tippje segít mentálisan és fizikálisan felkészülni a mindennapos edzésekre. Biztos lehetsz benne, hogyha minél többet betartasz belőlük, akkor szinte minden alkalommal nekivágsz a távnak.

Az alábbi tippek között nincs fontossági sorrend. Minél többet be tudsz tartani belőle, annál kevesebbszer fodul elő, hogy nem leszel felkészült egy edzésre. Természetesen ez a lista nem teljes, folyamatosan bővíteni fogjuk.
Mindegy mit sportolsz, ezeket a tippeket ugyanúgy hasznosítani tudod ha futsz, tekersz, vagy éppen gyúrni indulsz.
Kezdjük hát...

 

1. Készítsd elő az edzőcuccaidat


Már lehetőleg előző nap, de mindenképpen jóval az edzés előtt készítsd ki a felszerelésedet. Rakd jól látható helyre, hogy szem előtt legyen. Ha nem otthonról indulsz, készítsd össze a sportáskádat. Ezzel eléred, hogy nagyon gyorsan el tudj indulni az edzésre, így az edzéskihagyó "bűnös" gondolatok meg sem fordulhatnak a fejedben.

 

2. Edzz társaságban


Úgy hiszem nem kell külön kihangsúlyozni a társaság motiváló erejét. Egy megbeszélt edzés kihagyása szinte meg sem fordul az ember fejében, hacsak tényleg nem történik egy rendkívüli esemény. Társaságban az edzés önmagában is sokkal szórakoztatóbb tud lenni. Könnyű edzéskor remekül lehet beszélgetni, kemény edzéskor pedig az együtt küzdés, egymás "húzása" sarkallhat a jobb teljesítményre.
Utólag pedig remek beszélgetős témák, anekdoták kerekedhetnek ezekből az edzésekből. (Emléxel ott a 14 fokos emelkedőn...)

 

3. Vezess edzésnaplót, tervezd meg az edzéseidet


Edzésnaplót vezetni nem csak a már letudott edzéseknél érdemes, de a terveidet és célszerű naplózni. Ezzel jó előre tudhatod, hogy mikor mire számíthatsz, nem csak úgy elindulsz.
Utólag rendkívüli erőt adhat egy sikeresen teljesített terv. Vigyázz azonban, hogy a tervet -akárhonnan szeded is- alakítsd át az igényeid, képességeid szerint elsősorban idő és sebesség szempontból.
Az edzésnaplód gyakran tanulmányozd, fejben készülj fel előre a következő edzésre.
No és természetesen Regisztrálj és használd az Online Edzésnaplót edzéseid nyilvántartására!

 

4. Figyelj a táplálkozásra


Jellemzően az edzések előtt 2-3 órával egyél egy könnyed reggelit-ebédet-vacsorát kevés fehérje, növényi rost és szénhidrát formájában. (Natúr csirkemell, zöldköret és rizs kombó remek tud lenni)
Ezzel az edzésre megfelelően fel tudsz töltődni, nem kell félned az eléhezéstől, és nem fogod magad gyengének érezni, ami az egyik fő ok az edzések elhalasztására.

 

5. Figyelj a folyadékbevitelre


A táplálkozás mellett ugyanolyan fontos a folyadék háztartás egyensúlya edzés előtt. Nem elég ha közvetlenül az edzés előtt iszol pár korty vizet. Talán a leghatásosabb ha az edzés előtt 2 és 4 órával is iszol 3 deciliter vizet vagy gyümölcslevet.

 

6. Tudjon az edzéstervedről a család jó előre


Nincs annál kellemetlenebb, mikor edzeni mennél, hazaérsz, de a család éppen valamilyen programot szervezett. Ezt csak úgy tudod elkerülni, ha jó előre megosztod a családoddal az edzéstervedet.
Ragaszd ki az adott hetet a hűtőre, hogy mindenki lássa és ne legyenek félreértések. Sokat segít, ha a családból többen is edzenek, ezért motiváld családtagjaid is a mozgásra és már meg is van a társaságod az edzésekre.

 

7. Jól válaszd meg az edzőhelyedet


Egy gyönyörű erdőben, parkban, vagy folyóparton igazi élmény az edzés. Ha a közvetlen közeledben nincs ilyen hely, akkor se sajnáld az időt elmenni a legközelebbi parkba.
Ha csak a házak között futsz ritkán kapod meg azt a pluszt az edzések alatt, amit a környezet adhat. Kerüld a kis körökben való edzést, mert így minden körben van egy pont amikor megállhatsz és fejben is gondot okoz ha edzés előtt arra gondolsz, hogy ki kell menned 10 körre.

 

8. Mindig megfelelő felszerelésben mozogj


Figyelj oda az időjárásra és az edzésed típusára, amikor kiválasztod a felszerelésed. Így az edzések előtt nem kaphat el a "minjárt úgy elázok, mert nincs itt az esődzsekim" érzés.
Inkább cipelj egy kicsit több cuccot, mintsem ne legyen kéznél a megfelelő és ráfoghasd, hogy ezért nem indulsz el.

 

9. Legyen célod az edzésekkel


Céltalanul nehéz kimenni nap mint nap edzeni. A cél nem feltétlenül egy verseny való indulás vagy egy távolság leküzdése kell hogy legyen. Edzhetsz egy adott távon az egyéni legjobbadért, vagy csak 10 mp gyorsulásért kilinként. Edzhetsz súlyod csökkentése érdekében, vagy hogy a 4 hét múlva esedékes céges focibajnokságon Te bírd a legjobban.
Egy dolog számít: legyen célod. Ezekre gondolva az edzések előtt nagyon nehéz otthon maradni. Vigyázz azonban, hogy reális, de motiváló célokat tűzz ki magad elé. A nem, vagy csak nagyon nehezen teljesíthető céloknak inkább negatív hatása lesz Rád, ha nem sikerül őket megfelelően teljesíteni.

 

10. Edzz reggelente


A reggeli edzésekkel elkerülheted, hogy egy zsúfolt, stresszes munkanap hatására "elmenjen a kedved" az edzésektől. A könnyebb átmozgató edzéseket tedd reggelre, amit a szervezeted is könnyebben be tud fogadni. Nem mellékesen egész nap sokkal jobb közérzeted lesz egy reggeli edzés után.