Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


12 tipp a pihentető alváshoz

2009.05.18

12 tipp a pihentető alváshoz

A kialvatlanság hosszú távon súly-, szív- és keringési problémákhoz, depressziós, szorongásos tünetekhez vezethet. Az alvás nem úri passzió. Nagyon fontos fizikai, biokémiai, lelki, szellemi feladatokat végez ilyenkor a szervezetünk.

1. Tartson szigorú napirendet. Lehetőleg minden nap azonos időben keljen és feküdjön, hétköznap és hétvégén egyaránt.
2. Alakítson ki megfelelő elalvás előtti szokásokat: meleg fürdő, fogmosás, mindig ugyanabban a sorrendben, rutinszerűen.
3. Lehetőleg ne aludjon napközben, kivéve, ha speciális alvásprobléma miatt az orvos kifejezetten ezt kéri.
4. Sokat segít a rendszeres testmozgás, sport - ezek javítják az alvás minőségét. Ám lefekvés előtt 3-4 órával már ne végezzen megerőltető fizikai munkát, intenzív sporttevékenységet.
5. Tanácsos elkerülni az esti számítógépes munkát, a televízióban, moziban az erőszakos, lelkileg, szellemileg felzaklató műsorokat, filmeket.
6. Ne fogyasszon a lefekvés előtti órákban erős, zsíros ételeket, alkoholt, koffeintartalmú italokat (kávé, tea, kakaó), ne dohányozzon.
Ezeket legjobb lenne teljesen elhagyni. Azonban a megvonás ne legyen drasztikus, inkább egy lassú, néhány hétig tartó folyamatként váljunk meg tőlük.
7. Segítheti az elalvást a magas szénhidrát-tartalmú vacsora (ha más betegség, érzékenység ezt lehetővé teszi - például nincs magas súlytöbblet, cukorbetegség...)
8. Feküdjünk jól kiszellőztetett, hűvös, lesötétített szobában, meleg paplan alatt, hallgassunk relaxációs zenét, végezzünk elalvás előtt relaxációs gyakorlatokat, meditácót.
9. A hálóruha, az ágynemű, az ágy természetes alapanyagú, az utóbbi kellemesen kemény legyen.
10. Az ágy, a hálószoba csak alvásra, szexuális tevékenységre szolgáljon. Ne legyenek ott elektroszmogot kibocsátó készülékek. Ne dolgozzon, egyen, tévézzen ebben a helyiségben. Az ébresztőórát fordítva helyezze el és felébredéskor ne nézzen rá a számlapjára azonnal.
11. Ne feküdjön le túl korán, azonban ha félórán belül nem alszik el, keljen fel, menjen át egy másik szobába, olvasson, vagy végezzen valamilyen relaxáló tevékenységet, és csak akkor menjen vissza az ágyba, ha már kellően álmos. Ez alatt az idő alatt ne egyen, igyon, dohányozzon
12. Ha horkol, érdemes szakorvossal kivizsgáltatni az okát (fizikai elváltozástól az allergiáig, túlsúlytól a dohányzásig sok minden - amerikai kutatók szerint 85 - okozhatja).

Csak végső esetben nyúljunk gyógyszerekhez, mert ezek legtöbbször hozzászokáshoz és végül alvászavarhoz vezetnek!