Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Reggeli ébredés

2009.06.15

Reggeli ébredés

Vajon hogyan érezzük magunkat, amikor reggel, ébredés után kinyitjuk a szemünket? Ásítozunk, nyújtózunk, megmozgatjuk a kéz- és lábujjainkat, és örömmel tekintünk az új nap elébe? Vagy esetleg a fejünkre húzzuk a takarót, elbújva a világ elől, és úgy érezzük végünk van, mert kezdődik ez a nap is? Esetleg még fáradtnak érezzük magunkat, vagy rögtön eszünkbe jut, hogy ez a nap is sok munkát tartogat a számunkra?

Közismert, hogy az ágy reggel, ébredés után tud a legcsábítóbb lenni: belefúrjuk magunkat a párnába, és legszívesebben ki sem bújnánk a takarónk alól. Mivel tudjuk, hogy ebben a kényeztetésben bizony csak igen-igen ritkán van részünk meg kell tanulnunk könnyebbé tenni az ébredést, a felkelést és a napra való felkészülést.

 

Adjunk időt magunknak

Soha ne aludjunk az utolsó pillanatig, mindig hagyjunk magunknak elegendő időt arra, hogy testileg és lelkileg felkészülhessünk az előttünk álló napra. Ez hozzájárul ahhoz, hogy jó hangulatban kezdődjön el a nap, és tegyünk egy lépést a kiegyensúlyozottabb, stresszmentes élet felé. Fontos, hogy ne kapkodjunk, rohanjunk már kora reggel. Adjunk magunknak időt egy pár perces reflexológiás kezelésre, frissítő zuhanyozásra és a reggelizésre - ily módon testileg és lelkileg felkészülünk a ránk váró napra.

 

Mozgassuk meg magunkat

Miután kibújtunk az ágyból, nyújtózkodjunk egy jó nagyot, mozgassuk meg a lábujjainkat, emeljük fel a kezünket magas tartásba, forgassuk meg néhányszor a kéz- és a lábfejünket. Lazítsuk el az állkapcsunkat, és vegyünk néhány mély lélegzetet úgy, hogy az orrunkon szívjuk be és a szájunkon fújjuk ki a levegőt. A mély lélegzet ajándék a test minden sejtjének: segíti a keringési rendszer, az agy és az izmok működését. Lassú tempóban mélyeket lélegezve nemigen lehet idegeskedni, feszültnek lenni.

A tudatos, mély lélegzetvétel lelassítja a szívverést, enyhíti a belső feszültséget, csökkenti a vérnyomást. Egyben hozzásegíti a szervezetet a salakanyagok eltávolításához és az endorfinok, a szervezet természetes fájdalomcsillapító vegyületeinek kiválasztásához. A szabályozott, ritmikus légzés segít abban, hogy ráhangolódjunk a külvilágra. Ezt követően álljunk az ágy mellé, érintsük meg a lábujjainkat, és végezzünk csípőkörzést.

 

Zuhanyozzunk

Sokan úgy gondolják, hogy erre aztán már igazán nem jut idő a reggeli készülődés során. Pedig ha zuhanyzással kezdjük a napot, tökéletesen felfrissülünk. Használjuk ilyenkor mindig a kedvenc testápoló készítményeinket. A zuhanyozást hideg vízzel fejezzük be, ez serkenti a keringést.

 

Hallgassunk zenét

Sokan reggel mindjárt bekapcsoljuk a rádiót. Meghallgatjuk a híreket, a baleseteket, megtudjuk hol van forgalmi dugó, és hogy hol számíthatunk traffipaxos ellenőrzésre. Mire ezek meghallgatásával végzünk, jó esélyünk van arra, hogy már fel is megy a vérnyomásunk. Javasoljuk, hogy akár zuhanyzás, vagy reggeli készülődés közben szóljon inkább a kedvenc zenénk. A bosszantó hírek úgyis "megtalálnak" minket napközben.

 

Napkezdő reflexológia

A napkezdő reflexológiás kezelés remek módszer a vérkeringés és az energiaáramlás serkentésére. Tanuljunk meg néhány alapvető kézreflexológiás fogást, ezekkel sokat segíthetünk. Az önmagunkon is elvégezhető, egyszerű és kevés időt igénylő kézgyakorlatokkal az egész idegrendszerünket stimulálhatjuk. A gyakorlatokat először a jobb, aztán a bal kezünkön végezzük el.

 

Energiareggelik

A hosszú éjszakai koplalás után aktivizáljuk emésztésünket, fogyasszunk tápláló reggelit. Ha nem emeljük fel a vércukorszintet, rövidesen rosszkedvűek leszünk, és nehezebben fogunk tudni koncentrálni, ingerlékenyebbé válunk. Az egészséges reggeli elkészítéséhez néhány perc is elég.

Merítsünk ötleteket a következőkben felsorolt jó tanácsokból, hogyan is kezdhetjük a napot ízletes és tápláló reggelivel. Kávét lehetőleg ne igyunk, mert az feszültté és idegessé tesz, fogyasszunk helyette inkább szárított vöröshere, csalán és citromfű keverékéből készült teát. Nemcaak az íze jó, hanem kimossa szervezetünkből a méreganyagokat, valamint nyugató hatással bír.