Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feng Shui lexikon

2009.05.31

Feng Shui lexikon

 

Napjainkban több mint egy milliárd ember él a Feng shui (szél és víz) szabályai szerint. Ez a Kínából származó ősi térrendezési művészet arra törekszik, hogy a maximálisan elérhető sikerhez és energiához segítse követőit.

Azt tanítja, hogyan teheti az ember közvetlen környezetét az ihlet és a megújulás forrásává. A háromezer éves összhangzattan a józan észt és a taoista misztikát kapcsolja össze. Óv attól, hogy az ajtónak háttal ülve dolgozzunk, mivel ez idegessé tesz, ami egészségtelen, ráadásul bénítja a kreativitást. Javasolja, hogy az íróasztalunk közelében a falon vízesést ábrázoló kép lógjon, mert pozitív hatással van a gondolkodásra.
A feng shui az alaprajz tervezésekor figyelembe veszi a föld mágneses mezejét és az asztrológiai hatásokat is.

A szakértő speciális iránytűvel (Lo Pan) vizsgálja, jóindulatúak-e a ház csillagai. Varázsvessző segítségével ellenőrzi, hogy vannak-e vízerek a terület alatt, össze-vissza tologatja a bútorokat, eldönti, hova kell tükröket és széljátékokat tenni annak érdekében, hogy a csí a leghatásosabb legyen. Hogy mi is igazi szakértővé váljunk, és a legmegfelelőbben rendezhessük át lakásunkat, először röviden megismerkedünk a feng shui „kellékeivel”, majd egyre mélyebbre ásunk.

Akvárium


Jó csít gyűjt és elősegíti az üzleti sikereket. Minden kínai lokálban találunk egyet. Ha érdekes köveket, növényeket és szép színes halacskákat veszünk bele, öröm lesz gondozni, és a lakásnak is díszévé válik. Semmiképpen se szögletes akváriumot vegyünk, mert a feng shui szerint az éles tárgyak negatív energiát hordoznak.

Állatok


Igazi bio mérőeszközként működnek. Ahol az eb szívesen tölti az idejét, ott biztosan megfelelő hatások érvényesülnek. A macskára viszont ne hallgassunk, mert a kutyával ellentétben nem érzékeli a sugárzást. Attól még, hogy a cica a kedvenc fotelunkban szeret szunyókálni, nem biztos, hogy egészségünkre ártalmas helyen van, de jobb, ha feng shui szabályai alapján megvizsgáljuk a szobát.

Bágua


A „sárkány teste”. Segédeszköz szűkebb és tágabb környezetünk elemzéséhez. Négy falrésze, négy sarka, és egy középpontja van. Az elmélet alapja, hogy minden helyiség, minden test egységes egészet alkot.

Csí


A feng shui alapja, a ház és a lakók kozmikus, élénkítő energiája. Mindenki járt már olyan lakásban, ahol látszólag ok nélkül, rosszul érezte magát. A kínaiak megtalálták ennek az okát: a hiányzó csí tehet mindenről. Tükör, széljáték, bambuszfurulya, szobai szökőkút, növények, megfelelő színek (pl. sárga, piros), helyesen elrendezett bútorok friss csít hoznak a lakásba.

Előszoba


A szűk, sötét előszoba csökkenti a ház energiáját, elriasztja a látogatókat, egészségügyi problémákat idéz elő, depresszióssá tesz. Világítással és tükrökkel derűsebbé, optikailag nagyobbá tehetjük a teret, ráadásul így csível is feltöltődik. Ha van rá lehetőség, úgy kell alakítani a lakást, hogy belépéskor az első pillantás ne falra essen.

Élek


Rossz hatással vannak az emberekre, balesetveszélyesek és megfojtják a csít. Tükrökkel, futó növényekkel és lágy vonalakkal tudjuk hatástalanítani. A kínaiak minden éles, szögletes dologtól borzonganak, igyekeznek íves, kerek tárgyakat használni. A virágládától az akváriumon át az asztalig mindent lehet kerek formában is kapni, így a vásárlásnál nem lesz nehéz dolgunk.

Észak


A kínai tanítás szerint nagyon fontos szerepe van az égtájaknak. Az ajtók, ablakok helye, a ház és a bútorok fekvése hatással van a testi és szellemi állapotra. Az észak az egyetlen irány, amerre az ágy fejrésze nem nézhet.

Gerenda


A lakás berendezésekor nemcsak oldalra és lefelé kell nézni, hanem fölfelé is. Ha az ágy fölött gerenda van, úgy érezhetjük, mindjárt ránk szakad, kellemetlen érzéseket kelt. Elrontja az álmokat, akadályozza a pihentető alvást. Ha íróasztal fölött van, negatívan befolyásolja a munkát, a gondolkodást, a kreativitást.

Horoszkóp


A bejárati ajtó iránya és a csillagok állása meghatározza a ház jövőjét: melyik szobában megy a munka, mint a karikacsapás, hol tudnak jól aludni a családtagok, melyik helyiséget használjuk ruhák tárolására. A kínai horoszkóp segítségével a születési év alapján ki lehet választani minden lakó számára az ideális szobát.

Iránytű


A feng shui mesterek legfőbb segédeszköze a speciális iránytű, amely talán egy számolóléchez hasonlítható. A szerszám figyelembe veszi a lakók születési évét és az asztrológiai adatokat is. Ennek használata megkönnyíti a berendezés tervezését.

Kelet


Hongkongban minden bank bejárata kelet felé néz, különben kizárják a sikert és a gazdagságot. A hálószobát is úgy javasolt berendezni, hogy az ablaka kelet felé nézzen, mert a felkelő nap szerencsét hoz.

Meridiánok


A kínai orvostudományban energiavezetékek, melyek mentén a csí mozog. A lakásban is vannak ilyenek, ezekre a helyekre minél több növényt kell tenni, így növekszik az életerő.

Öt elem


A kínai gondolkodás alapja. A természet változásait, a születést és az elmúlást a föld, víz, tűz, fém és fa ciklusaival magyarázza.

Sha


Így nevezik a kínaiak a csí ellentétjét, a rossz energiát. A zsákutca végén álló ház különösen sokat kap belőle, de az udvaron felállított szoborral ez elvezethető. Az ablakpárkányra tegyünk kicsi tárgyakat, növényeket, ezek megakadályozzák, hogy a sha bejusson a lakásba.

Számok


A kétjegyű számok szerencsét hoznak a háznak, míg az egyjegyűek egyedüllétet ígérnek. Szerencsés számok: 2, 5, 6, 8, 9, 10. Szerencsétlen számok: 1, 3, 4. Nem kell kétségbe esni, és azonnal költözésre gondolni, a szakértő tud segíteni. Már színekkel is tudunk enyhíteni a problémán: a sárga és a piros gondoskodik a gazdagságról, ösztönzi a vérkeringést és aktivizálja a lakókat.

Víz


A szobai szökőkút vagy az udvari tó csí-mágnesként feltölti a házat pozitív energiával, felér egy gazdagságforrással. Munkahelyünkön akasszunk a falra vízesést ábrázoló képet, mert ez serkenti az alkotási vágyat.

Yin és Yang


A csí harmonikusan árad a kiegészítendő pólusok között: nőies és férfias, sötét és világos, passzív és aktív, hideg és meleg. Ezért a tűzhely ne kerüljön a mosogató vagy a hűtőszekrény mellé; a sötét színek sok világossal fellazíthatók, a dolgozószobába feltétlenül tervezzünk pihenősarkot.