Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állatos álmok

2009.05.20
Állatokkal álmodtál?

Az álmokban szereplő állatok jelképek, és jelentéstartamuk feltárásával kifejezhető a tudattalan gondolatvilága. Az álom persze nem azt jelenti, ami benne megtörténik! Az álomértelmezések felszínén egyébként a legtöbb állat ugyanazt a viselkedést képviseli az álmokban, mint a valóságban vagy a hiedelemvilágban.

 

A madarak

Szabadságvágyat, boldogságot vagy épp ezek hiányát jelzik, de üzenetet és figyelmeztetést is hordozhatnak. Általában a szárnyak a felülkerekedést és a gyógyulást jelképezik. A sas hatalmat, ambíciót és éleslátást képvisel, az albatrosz gyöngeséget, a holló kesergést, a fülemüle romantikus órákat ígér. A bagoly a halál, illetve a szomorúság, a sértettség vagy a tudás és a bölcsesség hírnöke.

 

 A páncélos állatok

Általában erős jellemet takarnak, amely viszont hajlamos szemérmességre, félénkségre és zárkózottságra. A teknőc a privát és személyes megjelenést, a határozott érzelmeket képviseli, a tatu pedig az erős védelmet, a kitartó, akár erőszakos érzelmeket. A béka személyiségváltozásokat jelent, koronával a fején pedig szorongást, félszegséget, önbizalomhiányt.

 

A kígyók

Már némileg összetettebb értelmet hordoznak: általában nehézségeket, kínos helyzeteket, ellenséget, mételyező magaviseletet, kegyetlen ambíciót, kísértést, illetve gyors változást, a tudat magasabb szintjét, az álmodó pszichéjét szimbolizálják, de - különösen a vízben élők - hordozhatnak érzelmeket, szexualitást és kreativitást is.
Az álmokban a vízben élő állatok az érzelmeket képviselik. A bálna magabiztosságra, jó fellépésre utal. A cápa előre látható érzelmi viharokra, rossz partnerkapcsolatra utalhat: női álomban haragot, irigységet, rosszindulatot, férfiálomban zsörtölődő, rideg partnert jelent.

 

Undort keltő állatok

 

Aki ébren undorodik például a patkányoktól, a rovaroktól vagy a csúszómászóktól, annak álmában is negatív jelentéssel bírnak ezek a lények. Az álomfejtésnek mégis léteznek univerzális, hagyományos aspektusai, arche- típusos jelképei, magyarázatai. Például a hinduk számára az elefánt vagy a tehén isteni szentségéhez nem férhet kétség.

 

 Kutya, ló, medve

 

 • A kutyák hűségesek gazdájukhoz, ezért álmokban szintén a lojalitást, valamint a barátokba vetett bizalmat jelentik. A haragos kutya pedig épp az ellenkezőjét jelképezi: próbára teszi, megkérdőjelezi a hűséget.
 • A lovakat a jövő hírnökeinek, a szenvedélyek és érzelmek urainak tartják, vagyis előrelátást, irányított és kiegyensúlyozott érzelmeket tulajdonítanak nekik.
 • A medvék jelezhetnek erős ellenséget, üres lelket vagy puszta kéjvágyat.
 • Álmok erőt sugárzó bikái, ha barátságosak, akkor a nők számára teljes egyenjogúságot ígérnek, ha pedig támadnak, akkor a férfi keménységét, cinizmusát rejtik. Az a férfi pedig, aki legyőzi a támadó bikát, nem szégyell szeretni, gyengédnek mutatkozni.

   

Oroszlán, majom, róka

 • Az oroszlán erőt és bátorságot, a leopárd alkalmazkodási képtelenséget, a párduc rejtett szépséget és bájt, míg a tigris természetes szépséget és hatalmat, nőies erőt és tekintélyt közvetít.
 • A körmönfont és ügyes majom leleményességet kölcsönöz.
 • Az okos, ám ravasz róka óvatosságra int az alattomos emberekkel szemben.
 • A farkas könyörtelen vadászatot, kegyetlenséget, vadságot, lázadozást és kedvetlenséget hordoz, míg szelíd változata megbékélést és beletörődést ígér.

   

 Malac, nyulak, patkány, hörcsög

 • A malac faragatlan, kapzsi személyt jelöl, de szerencsét is hozhat. A bárány vak hitet, egyszerű elégedettséget, izgalmas tapasztalatokat takar.
 • A szapora nyulak a gyorsan hatványozódó problémákat vagy új ötleteket szimbolizálják, de a hűség és hűtlenség, a féktelen, buja szexualitás is társítható velük.
 • A patkány megbízhatatlan, hamis és csaló személyt, illetve szegénységet jelez.
 • A hörcsög önbizalomhiányos, másra mutogató, békétlen természetet, míg a görény szabadszájúságot vagy odamondogató, áskálódó kollégát, anyós-meny háborút helyez kilátásba.