Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anorexia- Bulimia

2009.05.17

Anorexia- Bulimia

 

Megelőzés

 

A táplálkozási zavarokat sokkal könnyebb megelőzni, mint azokat gyógyítani. A megelőzés szinterei a családok illetve az iskola. Sok múlik a normális emberi kapcsolatokon, magunk és mások elfogadásán és megbecsülésén.

- Mindenekelőtt fogadd el testedet és tanuld meg magadat jól érezni saját bőrödben!

- Mindenesetben fogadd el a másik külsejét olyannak amilyen!

- Ne a test alapján ítéld meg a másikat, hisz mindannyian érző lelkek vagyunk képességekkel, vágyakkal, álmokkal és célokkal. A talentum bennünk van és ez nem a testtől függ.

- Soha ne kritizáld a másik termetét!

- Fordíts időt a nyugodt étkezésre, legyen az barátokkal, családtagokkal vagy ismerősökkel!

- Ne foszd meg magad semmilyen ételtől! Az egészséges táplálkozás nyitja épp a változatosságban rejlik.

- Alakíts ki egészséges, aktív életmódot!

- Ne feledd, a TV-ben, magazinokban levő modellek nem véletlenül olyanok amilyenek. Sokuk táplálkozási zavarokkal küzd és ez a kegyetlen igazság!

 

Ellentét és párhuzam

 

Az élet egyik alapeleme az élelem. Mindannyiunknak szüksége van rá. Enélkül szervezetünk képtelen az alapvető funkciók ellátására. Az élelemmel juttatjuk be azokat az anyagokat melyekkel testünk anyagcseréje során gazdálkodni tud. Étel nélkül szervezetünk nem képes önmaga építésére, a folyamatos megújulásra, és az alapvető életfunkciók ellátására.

Természetesen mindannyian mások vagyunk. Éppen úgy ahogy viselkedésünk és kinézetünk is eltér, ugyan így van ez a táplálkozásunkkal is. Hatalmas különbségek lehetnek közöttünk. Van aki többet, míg van aki kevesebbet eszik. Van aki könnyen szed fel magára pár kilót míg más, ahogy mondani szokták akár egy ökröt is megehet egy ültő helyében, akkor sem hatja meg túlságosan a mérleg nyelvét. A kód erre vonatkozóan bennünk van, amit lehetetlen megváltoztatni.

A testsúly alakulásában fontos szerepe van az életkornak, az egyes élettani állapotoknak (pl. serdülés) és a kisebb nagyobb hormonális ingadozásoknak. Ez idővel magától beáll egy bizonyos szintre. Ugyanakkor –életmódunk tudatos megválasztása révén- saját magunk is képesek vagyunk ennek szabályozására. Elég, ha a két véglet ugrik be lelki szemeink elé, miszerint az egész nap képernyő előtt ülő és energia gazdag ételeket magába tömő irodai alkalmazottra, illetve a hajszolt életet élő, de önmagát csak salátákkal traktáló fotómodellekre gondolunk. A képlet egyszerű: az energia bevitelnek és életmódnak összhangban kell lennie! Ha ez nem teljesül, akkor a táplálék felvételben keletkezett valamilyen zavar hosszabb távon súlyos következményekkel jár.

A két legismertebb mesterségesen gerjesztett és végül komoly betegséggé fajuló táplálkozási zavar az anorexia nervosa és a bulimia nervosa.

Tünetek:

 

Anorexia

 

- elhízástól való félelem

- visszafogott táplálkozás

- drasztikus fogyás

- a táplálék bevitellel összhangban nem álló túlhajszolt fittnes őrület

 

Az anorexia leggyakrabban a tinédzser kor környékén jelentkezik, de minden életkorban előfordulhat. Elsősorban lányoknál figyelhető meg, akik időről időre fogyókúrába kezdenek testük tökéletesítése érdekében. Egy ártatlan diéta esetén nincs is probléma, hiszen a kívánt súly elérése után a normális kerékvágásba zökken vissza a táplálkozás. A baj akkor van, ha a saját testéről kialakított képe torzul, és az életkorának megfelelő testsúly elérése után még mindig vészesen kövérnek érzi magát. A kis mennyiségű kalória bevitelt ezek után is csak gyümölcsök, zöldségek és saláták fogyasztásával biztosítja. Az erősen visszafogott étkezés mellett kimerítő tornagyakorlatokat végez és sok esetben fogyasztó tablettákat szed. A fogyás iránti vágy gyakran még akkor sem akar szűnni, amikor szinte csont és bőr. Az anorexia szó az „étvágy elvesztése”-t jelenti ugyan, de erről valójában szó sincs. Ezek a betegek normális étvággyal rendelkeznek, de szigorúan elnyomják ezt az érzést. Amennyiben nem sikerül a kínzó éhségen úrrá lenniük, akkor a táplálék normális felszívódásának megakadályozására nem ritka az evés utáni hánytatás, illetve a hashajtók szedése.

 

Bulimia

 

- elhízástól való félelem

- ismétlődő falási epizódok

- normális testsúly   

- hánytatás és hashajtók használata

 

Hasonlóan az anorexiához, a bulimiában szenvedő ember túlzott mértékben fél az elhízástól. Ez a betegség leggyakrabban a kicsit idősebb korosztálynál jelentkezik, főleg azon huszas éveiben járó fiataloknál vagy idősebbeknél, akik gyermek korukban kicsit ducibbak voltak az átlagnál. Minden 100 nőből hármat, élete során hosszabb rövidebb ideig fogva tart ez az állapot. Jellemzője, hogy ismétlődő jelleggel rendkívül nagy mennyiségű kalóriadús táplálékot fogyasztanak. Ez azt jelenti hetente legalább két alkalommal egy két óra leforgása alatt töménytelen kekszet, chipset, csokoládét és más zsíros ételt habzsolnak be. Ennek ellenére a bulimiában szenvedők viszonylag normális korlátok közt tartják testsúlyukat, mivel az elhízástól való félelem miatt a befalt tápláléktól önhánytatással vagy hashajtók szedésével rövid idő alatt megszabadulnak. Ezután rendszerint mértéktelen bűntudat és depresszió lehet úrrá a rajtuk. Ezt súlyosbítja még az is, hogy az egymást követő falási és „megtisztulási” fázisok roppant megerőltetők a szervezet számára és a csökkenő általános komfort érzés mellett egyéb lelki problémákhoz vezethet. Sokan tudják ezt és változtatni is akarnak rajta, de segítség nélkül képtelenek kilépni a már fennálló és kegyetlenül kavargó ördögi körből.

 

Az anorexia és bulimia következményei

 

Ezen két táplálkozási zavarban a fő problémát a szervezet számára az okozza, hogy a csökkent táplálék bevitel miatt és a megcsappant energia készletek miatt „takarék lángon” kénytelen üzemelni. Visszaszorul az alapanyagcsere, amit legszembetűnőbben a lelassult szívritmus, csökkent vérnyomás és rendszertelenné váló, majd teljesen megszűnő menstruáció jelez.

 

Éhezés             Hányás         Hashajtás

 

- alvászavarok               - gyomorsav oldotta fogak        - folyamatos bélfájdalom

- székrekedés                - szívritmus zavarok                  - dagadt ujjak

- gyenge koncentráció    - izomgyengeség                       - depresszió                             - vesekárosodás            - epilepsziás rohamok                - bélizmok sérülése, ami            - fázékonyság                - duzzadt arc (dagadt                  elhúzódó székrekedéshez

- törékeny csontozat         nyálmirigyek miatt)                   vezet

- gyenge izomzat

- halál     

 

Kiváltó okok

 

Sem az anorexia, sem a bulimia nem magyarázható egyetlen okkal. A tünetek kialakulásáért, testi, szociológiai és családi tényezők ötvözete tehető felelőssé. A legújabb eredmények szerint a hajlam egyes esetekben genetikai okokra is visszavezethető.

 

-Szociális nyomás

Azokban az országokban, ahol a soványság nem tartozik a fő erények közé, ezen táplálkozási zavarok nagyon ritkák. A nyugati világban a karcsú termet a standard. A televízióban, újságokban és magazinokban látható vonzó fiatal nők és férfiak már-már társadalmi elvárást testesítenek meg.

Ezzel szemben televízió elé ragadt, eltunyult világunk épp az elhízásnak kedvez. A kettő közti áthidaló megoldást a fogyókúrák jelentik. Ezek villantják fel annak lehetőségét, hogy bárki elérhesse az idealizált és a média által favorizált alakot. Könnyű belátni, hogy –főleg fiatal hölgyek körében- a társadalmi nyomás hatására az ártatlannak tűnő diéta, hogy csaphat át a normális életet tönkretevő anorexiává.

 

- Önkontroll 

Ez azt jelenti, hogy egyáltalán ne diétázzunk? Nem!

Sok fiatalnak egyszerűen sikerélményt jelent egy eredményes diéta. A testük felett szerzett látható kontroll, pont abban az életkorban nyilvánul meg számukra, amikor a sikerélmények szerzése oly fontos. Az élet más területeiről szerzett sikerélmények hiánya és párhuzamosan ezzel, annak a képességnek a látványa, hogy sikeresen lett úrrá saját testén, elindíthat egy újabb hajszát, mely anorexiához vezethet.

 

- Család

Az evés minden életkorban fontos. Bárki is adja, örömet okoz vele. Ugyanakkor az étel visszautasítása az ellenállás nyílt kimutatása. Néhány gyerek számára az étel visszautasítása családon belül az egyetlen lehetőség akaratuk érvényesítésére.

 

- Depresszió, trauma

Legtöbbünk számára ismert az érzés, amikor bánatunkban, vagy egyszerűen csak unalmunkban el kezdünk enni. A boldogtalanság, vagy valamilyen nagyobb megrázkódtatás sok esetben tehető felelőssé a bulimia kialakulásáért. Hasonló okok vezethetnek anorexiához is.

 

Figyelmeztető jelek:

 

Mind az anorexia mind a bulimia felismerésénél legszembetűnőbb a táplálkozási szokások megváltozása. Habár a mai „diétázós” világunkban nehéz megmondani mi normális és mi nem, de az elhízástól való félelem számos szembetűnő jelet produkál. Az eddig szeretett ételektől való elfordulás, a húsok és desszertek teljes elutasítása, vagy csak alibi falatok vételezése, a reform táplálkozás hangoztatása, de ennek ellenére a nagy energia tartalmú olajos magvak és gyümölcsök (banán, burgonya) kerülése, valamint az élelmiszer címkék beteges böngészése mind utalhat a probléma kezdetére vagy fennlétére.

A táplálkozás megváltozása melletti túlzott edzéskényszer megléte is utaló jel lehet. Ez természetesen önmagában nem káros, ha normális teljes értékű táplálkozással párosul. A gond akkor jelentkezik, ha az energia utánpótlás nem tart lépést az aktív életmóddal.

Gyakran a beteg gondolatai is csak egy irányba sugárzódnak, és egyre inkább uralkodóvá válik a „Minél soványabb leszek, annál jobban fogom magam érezni.” életfelfogás.