Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 tipp, a fehér fogakért

2009.06.13

10 tipp, a fehér fogakért

 

Ha mindennap teát vagy kávét iszol, fogaid gyorsan el fogják veszíteni fényüket, te pedig hófehér, egészségtől kicsattanó mosolyodat. Na nézzük, hogyan kerülhetjük ezt el.

1- A szódabikarbóna a fogfehérítés legklasszikusabb módja. Úgy használd, hogy a fogkefédet 10% töménységű hiperoxidos oldalba áztatod.
A "Trés white by Opalescence" nevű termék ugyanazen az elven működik, - fogorvosi rendelőknben lehet kapni -, hidrogén-peroxiddal előre megtöltött és ínyvédő anyaggal ellátott, egyszer használatos, vékony műanyag síneket tartalmaz, melyeket 10 napon keresztül napi 1 órát kell a fogsorunkra helyezni.

 

2- A fogorvosnál lehet kérni fogkőeltávolítást és fogtisztítást, ami a tea vagy a kávéfogyasztás okozta felületi szennyeződéseket is eltávolítja.

 

3- Vannak olyan élelmiszerek, például az alma, a zeller vagy a sárgarépa, amik eltávolítják a felszíni szennyeződését a fogakról.

 

4- Kerüld a teát, a kávét, a vörösbort, és minden piros gyümölcsöt: cseresznye, eper, málna, szeder… mert ezek mind megszinezik a fogakat. Ha ilyesmit fogyasztasz, utána rögtön moss fogat vagy legalább igyál tiszta vizet.

 

5- Ha dohányzol, az olyan barnás, szürkés foltokat képez a fogakon, amit nehéz eltávolítani, mert beivódnak a fog anyagába. Ilyen esetben a professzionális fogfehérítés jelentheti a megoldást.

 

6- Hogy megelőzd a fogak sárgulását, a fogorvosok a rendszeres, minimum 3 perces fogmosást javasolják, minden étkezés után (naponta háromszor). Így biztosan egészségesek maradnak a fogaid, pláne, ha fogselymet is használsz, hogy a fogak közét is kipucold.

 

7- Gyógyszertárban kaphatók fogfehérítő lapocskák, amiket rá kell helyezni a fogakra egy bizonyos időre. Ezek hidrogén peroxidot tartalmaznak, ugyanazt az anyagot, amit a fogfehérítéshez használnak (havonta legfeljebb egyszer szabad használni!)

 

8- A "whitening" fogkrémeknek jóval kisebb a hatásuk, mint ahogy a látványos reklámkampány után várnánk, arra azonban jók, hogy a fogkrémnél még egy fokkal jobban távolítják el az ételmaradékot és lepedéket a fogakról.

 

9- A polírozás is segít megszűntetni a zománc elszineződését. A fogorvos ilyenkor nemcsak csiszol, de egy savas hatású anyaggal is kezeli a fogzománcot.

 

10- Ha látványos ragyogást akarsz adni a mosolyodnak, akkor a fogorvosi sebészet segítségét kell igénybe venni.  Azt tudd, hogy tökéletes eredményt ezzel sem lehet elérni, mindenképpen szükség van egy minimális fogápolási és táplálkozási higiéniára a kezelés igénybevétele után.