Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajápolás

2009.05.18

Hajápolás

 

A hajápolás lényegében nem a haj közvetlen kezelését, hanem inkább a fejbőr ápolását jelenti. A haj ápolása a hajmosásnál kezdődik. A samponok tisztítják a hajat is, de a lényeg a fejbőr tisztán tartása és a mosás közbeni a masszírozás. A fejbőr mérsékletes masszírozása élénkítőleg hat a vérkeringésre, ezáltal elősegíti a hajnövekedést. Minden esetben célszerű a kiválasztott sampont hígítva a hajra juttatni. A szennyeződés mértékének függvényében egyszer, illetve ha szükséges kétszer samponozzuk át a hajat. Fokozott figyelmet kell fordítani a sampon megfelelő kiöblítésére.

A haj mosás után ápolást is igényel. Erre a célra olyan termékeket ajánlunk, melyek vitaminokat, aminosavakat, proteint és egyéb összetevőket tartalmaznak. Mindig a hajtípusnak megfelelő hajápoló termékeket használjunk - ez lehet balzsam, ápoló spray, esetleg habbalzsam. Az ápolószert alaposan oszlassuk szét a nedves hajon, főként a hajvégekre figyeljünk. Ne masszírozzuk a fejbőrbe, mert ez serkenti a faggyúmirigyek működését a haj zsírosodását okozva. Korpás fejbőr esetében használjunk hajszeszt, amelyet - a balzsammal ellentétben - érdemes alaposan a fejbőrbe masszírozni.

A hajszárítás gondját bízzuk a friss levegőre, vagy lassan, kis hőfokra állított hajszárítóval szárítsunk. A túl meleg hajszárítás roncsolja a hámsejteket, a haj könnyen meghasad és eltörik.

A haj egyik fontos szerepe a fejbőr védelme a káros hatásokkal szemben - ez tulajdonképpen fejfedővel is megoldható lenne. Sokan úgy tartják, hogy a sapka, kalap viselése hajhulláshoz vezet, de a kettő között nincs direkt összefüggés. Azonban a fejfedő állandó viselése koszolódással járhat, a túl szoros sapka pedig akadályozza a normális vérkeringést. Az ultraviola sugarak káros hatásainak kiküszöbölése érdekében megfelelő fejfedő használata pedig kifejezetten ajánlatos.

 

Hajtípusok és kezelésük

 

Normál haj

A normál haj speciális ápolást nem igényel. A normál haj akkor szép, ha életerős, jól formázható és könnyen kifésülhető. Ápolásához olyan készítmény szükséges, amely vitalitást, selymességet és hosszantartó fényt biztosít. A legfőbb cél a fejbőr és a haj tisztítása, a haj természetes fényének és állapotának megőrzése.

 

Hosszú, száraz haj

 

A haj szárazságát elsődlegesen az okozza, hogy a különböző fizikai és kémiai külső behatások miatt a haj elveszíti természetes nedvességtartalmát. Ezáltal a haj fénytelen, töredezett lesz. Elsődleges feladat az elvesztett nedvesség pótlása. Ezt speciális, kifejezetten a száraz hajra kifejlesztett samponokkal és ápolótermékekkel érhetjük el. Száraz haj esetében folyamatos ápolásra van szükség. A samponozásnál ügyelni kell arra, hogy a hajszálakat a lehető legkíméletesebben dörzsöljük. Óvakodjunk az erős tisztító hatással bíró termékektől. A hajmosás után intenzív kúrával, pakolással (növényi és állati zsiradékot tartalmazó) balzsammal kezeljük a hajat. Ezen termékeket csak a hajvégekre, ill. a száraz hajrészekre szabad eloszlatni. Kb. 10-15 perc hatóidő letelte után alaposan öblítsük ki. Ügyeljünk arra, hogy az ápoló termék a fejbőrre ne, vagy csak minimális mértékben kerüljön.

 

Igénybevett haj

Igénybevett hajtípusról akkor beszélhetünk, ha többszöri vegyszeres behatásnak, vagy durva fizikai hatásnak volt kitéve a hajszál. Az igénybevett haj ápolóanyag-szükséglete a legnagyobb, ezért az erre a hajtípusra kifejlesztett samponokban a hatóanyagok megnövelt koncentrációval vannak jelen. Ennek ellenére itt is hígítva kell a hajra tenni a termékeket. 2-3 perc hatóidő után gyengéden masszírozzuk át a hajat, majd öblítsük ki. Ezután kezdhetjük a pakolás alkalmazását. Legalább 15-20 perc és lehetőleg plusz hőmérséklet hozzáadásával, esetleg fóliatakarással fokozhatjuk a hatás elérését. A hatóidő leteltével alaposan öblítsük ki a hajból.

Fontos: Tévhit, hogy ha az igénybevett hajból nem öblítjük ki az ápoló termékeket, akkor azok jobb ápolást biztosítanak. Ha erre vágyunk, célszerű hajban maradó termékeket alkalmazni.

 

Vékonyszálú haj

A vékonyszálú haj kezelésénél a fő szempont a hajszálak ellenállóbbá tétele, ill. a lehetőségekhez mérten a hajszálak megerősítése, tartásának javítása, volumenének növelése.

Erre a célra speciális samponok és ápolótermékek kaphatók, melyek a hajszálakba behatolva belülről erősítik, és rugalmassá teszik a hajszálakat. A hatóanyag összetevői (pl. folyékony keratin, B5 provitamin, stb.) garantálják, hogy a kezelt haj nem tapad a fejbőrre, ill. a hajszálak egymástól elválnak, ezzel is elősegítve a volumennövelés érzetét. Sokszor az ilyen típusú hajakra nem alkalmaznak ápoló termékeket (balzsam, habbalzsam, stb.), pedig éppen e haj szerkezete és sérülékenysége miatt erre fokozottan szükség lenne. A samponozás során egy közepes erősségű fejbőrmasszázs alkalmazása célszerű. A vékonyszálú hajat ajánlatos 1-2 naponta megmosni és lazán, kócosan főnözni. Enyhe tartóshullámosítás javasolt.

 

VEGYSZERREL KEZELT HAJAK:

 

Festett, szőkített haj

A festett haj esetében a haj állapotának javítása, a festés ill. rögzítés során fellépő igénybevétel ellensúlyozása mellett fontos a kialakított hajszín védelme, tartósságának fokozása. Ezt speciálisan festett hajra kifejlesztett samponnal és ápolótermékekkel érhetjük el. Elsődleges szempont a haj fésülhetőségének a biztosítása, ezért ezen termékek nagymértékben tartalmaznak fésülést elősegítő adalékanyagokat. A sampon alkalmazásánál ügyeljünk a megfelelő hígításra. Majd az ápolóanyagok segítségével varázsoljuk fényessé és jól fésülhetővé a hajat. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg csak a hajra juttassuk fel az ápoló terméket. Ellenkező esetben időelőtti haj ill. fejbőrkárosodást idézhetünk elő. Fontos az ápolótermékek alapos kiöblítése a hajból.

 

Dauerolt haj

A tartóshullámosított haj szerkezete a hullámosítás során alkalmazott vegyszerek következtében megváltozik. Ez a változás a hajszál belső alaki átformálás mellett sajnos felületi sérüléseket is okoz a hajon. A sérülések (szárazság, töredezés, sprődség, seprűs hajvégek, hasadt hajvég) eltüntetésére ill. korrigálására speciális dauerolt hajra való ápolótermékeket kell alkalmazni. A tartóshullámosított hajra való samponok a hajszál külső felületét egyenletesebbé varázsolják és a szárazságot is csökkentik. Ezt önmagában egyetlen sampon sem képes elvégezni, ezért pakolásra, balzsamra, egyéb ápolótermékekre is szükség van. Az ápolótermékeket kb. 10-15 percig célszerű a hajon hagyni. Fésülni, kibontani csak az ápolóanyagok felszívódása után (kb. 3-5 perc) után szabad. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű anyag felhasználására. A dauerolt haj láthatóan felszívja a hajápoló anyagokat. Ha szükséges, további hajban maradó terméket is használjunk. Ezek a termékek nedvességet pótolnak, ezáltal rugalmassá teszik a hajat.

 

FEJBŐRPROBLÉMÁK:

 

Zsíros fejbőr

A haj zsírosodásáért a faggyúmirigyek fokozott működése okolható. A haj elveszti frissességét, elnehezül és ápolatlannak hat. Olyan termékeket használjunk, melyek a haj és a fejbőr kíméletes megtisztítása mellett képesek a faggyúmirigyek működésének szabályozására. A zsírosodást szabályozó sampon finoman megszabadítja a fejbőrt a felesleges faggyútól, szabályozza a fejbőr által termelt faggyú váladékot.

 

A hajmosás utáni speciális tonikban található zsírosodást gátló sationol hatóanyag megakadályozza a hámréteg elzsírosodását. Az Alore Vera leküzdi a fejbőr irritációját; helyrehozza, megnyugtatja és ápolja a fejbőrt. A volument biztosító anyagok megakadályozzák, hogy a haj a fejbőrre rálapuljon; lassítják a haj zsírosodását. Az összetevők között megtalálhatjuk a mentolt, mely hűsítőleg hat; az Agave kivonatot mely táplálja, ápolja és regenerálja a fejbőrt. A tonik használata után a haj könnyed lesz, dúsnak hat.

 

Korpás fejbőr

A korpa a fejbőrtől elvált apró, elhalt hámsejtek tömege. A korpa akkor keletkezik, amikor a fejbőr mikrobiológiai egyensúlya felborul. Az egészséges fejbőr kb. 28 naponként újul meg. Ha ez az egyensúly megbomlik, pl.: környezeti hatás, nem megfelelő ápolás, egészségügyi problémák hatására, akkor a fejbőr akár 7-szer gyakrabban, azaz gyorsabban újul meg. A kezelés lényege a fejbőr alapos megtisztítása a korpától, a korpa újraképződésének a meggátolása, valamint a fejbőr működésének a normalizálása, megnyugtatása. A korpásódás elleni samponok, tonikok speciális összetétele megakadályozza a korpaképződésért felelős mikroorganizmusok működését, így a fejbőr sejtjeinek megújulása ismét visszaáll az egyensúly állapotba. Az ilyen samponok első néhány használata után, épp a megtisztítás miatt fokozott korpásódásra számítsunk. Ettől ne ijedjünk meg, hiszen az elhalt sejtek eltávolítása után ez végleg megszűnik.

 

Hajhullás

A természetes hajhullástól nem kell tartani, de a rendellenes hajhullást a kezelés hatékonysága érdekben már korai szakaszában fel kell tudni ismerni. A kihullott hajat tegye fehér papírra és tövét nagyítóval vizsgálja meg. Normális esetben a gyökér gömbölyded, mint a gyufa feje, és semmi sem tapad hozzá. Az egészségtelen hajgyökér alaktalan és összezsugorodott esetleg korpa vagy kiszakadt tüsző is tapad hozzá. Az ilyen gyökér figyelmeztető jel - forduljon mihamarább tanácsért fodrászához. A kezelés lényege a fejbőr vérkeringésének fokozása, egészséges állapotának elérése és annak megőrzése.

 

Érzékeny fejbőr

A fő cél gyulladáscsökkentő anyagok (pl.: kamilla) segítségével az allergiás tünetek megszüntetése, a fejbőr megnyugtatása. Tápanyagokban gazdag ápoló termékre van szükség, mely nyugtat, hidrolizál és sebgyógyító hatású, az érzékeny bőrt simává varázsolja, és az erős fejbőr irritációt is hatékonyan csillapítja.

 

Az egészséges táplálkozás és a haj

 

Hajunk egészségét nem csak a rendszeres ápolás, hanem a táplálkozás is nagymértékben befolyásolja. A matt, töredezett haj, a hajhullás sok esetben a rendszertelen, egyoldalú táplálkozás következménye. A haj kb. 98%-a fehérje, tehát a vitaminok mellett az egészséges haj megőrzéséhez a fehérjék is kulcsfontosságúak. A túlzott fehérjefogyasztás azonban kifejezetten káros, mivel a szervezetet savassá teszi, a vesék a savat kalciummal választják ki, amelyet a szervezet a hajtól és a körömtől von el. A szervezet fehérjeszükségletét alacsony zsírtartalmú élelmiszerekből (pl.: baromfi, hal) kell fedezni, mivel a zsírban gazdag ételek hajhullást okoznak.

A vitaminok megfelelő mennyiségben történő szervezetbe juttatása nélkülözhetetlen az egészséges haj megőrzése érdekében.

 

A legfontosabb hajtápláló vitaminok:

 

- Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért felszívódásához a gyomorban zsiradékra van szükség. Legnagyobb mennyiségben a tengeri halak májában, a sárgarépában, zöld növényekben fordul elő, továbbá a tojás sárgájában, tejben, vajban.

- Valamennyi B-vitamin, különösen a B6-vitamin befolyásolja pozitívan a haj és a bőr növekedését, állapotát. Vízben oldódó, leggyakrabban az élesztőben, rizskorpában fordul elő.

- A Biotin vagy más néven H-vitamin is fontos. Magas Biotin tartalmúak a növényi magvak, a burgonya és a tej. A tojásfehérje viszont elvonhatja a Biotint.

- A C-vitamin nélkülözhetetlen az egész szervezet számára, vízben oldódó, a szervezet nem képes elraktározni, ezért minden nap folyamatosan pótolni kell. Fokozza a szervezet ellenálló képességét és az egyes vitaminok hatását. A zöld növényekben, a paprikában, citrusfélékben és csipkebogyóban található legnagyobb mennyiségben.

 

A magas kalcium tartalmú ételek fogyasztása is ajánlott. Ilyen élelmiszerek a tej, a sajt, a túró.

Az antibiotikumos és más gyógyszeres kezelés, a drasztikus fogyókúra, az egyoldalú táplálkozás negatívan hat a haj állapotára. Ezekben az esetekben célszerű a vitaminokat és ásványi anyagokat pótolni akár szintetikus (tabletta) formában is. Törekedni kell azonban arra, hogy lehetőség szerint a szükséges mennyiség ne szintetikus úton, hanem egészséges étrend és életvitel kialakításával legyen biztosított a szervezet számára.