Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szőrtelenítés

2009.06.14

Melyik szőrtelenítő módot válasszuk?

Itt a nyár! Eljött a szoknyák, sortok, ujjatlan topok ideje, na meg persze a fürdőruháké. Egyre többet mutatunk meg magunkból, így ideje leszámolni a nemkívánatos szőrszálakkal!

Ma már a szőrtelenítés szinte alapkövetelménye az ápoltságnak. Nem csak a nők, hanem a férfiak körében is egyre elterjedtebbek a különböző szőrtelenítési módok. Ami nem is baj, hisz valljuk be, higiéniai szempontból is érdemes megszabadulni a szőrszálaktól.

Végezhetjük gyorsan, lassabban, fájdalmasan vagy fájdalommentesen, otthon vagy kozmetikai szalonban. Nézzük, milyen módszerek közül válogathatunk! Az alábbi összeállításból mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbbet.

 

 

Borotválás


Mind közül a legegyszerűbb, legolcsóbb és leggyorsabb megoldás. Az üzletekben kaphatóak speciálisan nőknek kifejlesztett borotvák, borotvazselék, borotvahabok. Teljesen fájdalommentes, pár perc alatt elkészülünk, de sajnos az eredmény nem túl tartós és emellett a szőrszálak idővel erősebbek, sötétebbek is lesznek. Emellett ügyelni kell, hogy a kényes részeken - térd, térdhajlat, boka - meg ne vágjuk magunkat! A legjobb, ha zuhanyzás után végezzük a műveletet, mert olyankor puhább a bőrünk.

 

Szőrtelenítő krémek, habok


Szintén egyszerű, de egy kicsit lassabb megoldás. Hatása szintén csak rövid ideig tart, és ez a módszer is erősíti a szőrszálakat. Szőrtelenítő krémek használata előtt végezzünk érzékenységi próbát egy kisebb bőrfelületen, mert a bennük található vegyi anyagok allergiás reakciót okozhatnak. Erős szőrszálak esetében előfordulhat, hogy a csomagoláson jelzett idő alatt nem válik le az összes szőrszál, ám ebben az esetben se hagyjuk az előírtnál tovább a bőrön, mert ez kiütéseket, viszketést okozhat. Használata inkább csak lábon ajánlatos.

 

Hideg- és meleg gyanta


A gyantázás a leggyakrabban alkalmazott, és legkedveltebb szőrtelenítési eljárási mód. A szőrt mélyebbről tépi ki, és az erős tépés hatására a szőrhagymák alkalmazás után elhalnak. Az évek során ritkítja, kikoptatja a szőrt.

Gyantázás előtt feltétlenül meg kell tisztítani a bőrfelületet. Gyantázás után bőrnyugtató balzsammal, krémmel, zselével kell bekenni a szőrtelenített felületet, mely egyben fertőtleníti is. Arra azonban ügyelni kell, hogy szőrtelenítés után legalább 1-2 órát ne érje víz a gyantázott részt, mert felülfertőzheti. A gyantázás tartóssága 4-5 hét. A legközelebbi "kezelést" akkor érdemes végeztetni vagy végezni, ha legalább 2-3 milliméterre újra megnőttek a szőrszálak.

A hideg gyanta lényegében ugyanúgy működik, mint a meleg, csak hevítés nélkül használható. Kereskedelmi forgalomban is kapható. A használati utasítást feltétlenül be kell tartani. Hátránya, hogy drága eljárás, hiszen a csomagban található anyag csak a test kis felületének szőrtelenítésére elegendő.

A gyantázás nagyon jó módszer az elhalt bőr hámsejtjeinek lehámlasztásához. Felér egy bőrradír hatásával, így a bőr felfrissül. A gyantázás egyéntől függően fájdalmas lehet, van aki nem bírja elviselni és inkább lemond róla, de van akinek arcizma sem rándul közben. Hátránya az esetleges fájdalmon kívül, hogy az újra kinövő szőrszálak benőhetnek a bőr alá, fájdalmas gyulladásokat, pattanásokat okozva.

 

Epilálás


Aránylag lassú módszer, bár bele lehet tanulni. Előfordul, hogy nem tépi ki először a szőrszálat, ezért újra és újra ugyanazon a területen ismételni kell a műveletet a teljes szőrtelenítés érdekében. Hatása a gyantáéhoz hasonlóan több hét lehet. Elsősorban lábra ajánlott, de kaphatóak ma már speciális epiláló fejek, amikkel az érzékenyebb testrészek is könnyen szőrteleníthetőek. Hasonlóan fájdalmas, mint a gyantázás, de ez is egyéntől függő. Az epilátor görgőit használat után ajánlatos alkohollal letisztítani. A készüléket csak száraz, tiszta bőrfelületen használjuk. Szőrtelenítés után érdemes bőrnyugtató krémekkel, nyugtató, hűsítő zselékkel bekenni a kezelt felületet.

 

Elektromos epiláció


Végleges szőrtelenítési módszer, de igen fájdalmas és lassú. Lényegében egy tűvel gyenge áramot vezetnek a bőr mélyére, amit minden egyes szőrszállal meg kell ismételni. Az első kezelés alkalmával a szőr kb. 75%-a fog eltűnni, a többire egy újabb kezelés vár. Ezt az eljárást főleg az arcon található szőrszálak eltávolítására használják, lábon igen hosszadalmas procedúra lenne, az érzékenyebb testrészek pedig nem bírnak ki ennyi fájdalmat.

 

Lézeres kezelés


A nagy energiasűrűségű lézeres besugárzást elnyeli a szőrszál sötét pigmentje, és átalakulva hőenergiává, elroncsolja a szőrhagymákat. Minden lézeres eljárásnál felmerülhet a sebhely-képződés, az égés és a pigmentáció megváltozása, vagyis a kezelés utáni pigment foltok megjelenése. A világos, kevésbé pigmentes, hosszú szőrszálakat nem észleli a lézer. Legalkalmasabb a 0,5 cm hosszú szőrszál kezelése. Azért nagyon költséges szőrtelenítő eljárási módszer, mert a lézeres kezelés hosszú távú kezelés. Minimum 10-15 kezelésből áll, amely 1 évig is eltarthat.

 

Az IPL technológia


Ez a módszer már fájdalommentes és tartós is, de elég hosszadalmas.
Az IPL (Intense Pulsed Light) az épp növekedési fázisban lévő szőrszálakat képes eltüntetni, de mivel nem minden szőrszál van egyszerre ebben a fázisban, így a kezelést többször is meg kell ismételni. A kezelés alatt kellemetlen hőhatás érheti a bőrt, amit különböző módszerekkel igyekeznek csökkenteni (hideg levegő, jégzselé).

 

Hasznos tippek:


- Borotvát sose használjunk száraz bőrön. Mindig használjunk habot vagy krémet.
- Soha ne használjuk más borotváját, és soha ne adjuk kölcsön a sajátunkat, így elkerülhetjük a könnyen kialakuló fertőzések kockázatát


- Szőrtelenítés után mindig, minden esetben használjunk nyugtató krémet.
- Közvetlenül szőrtelenítés után soha ne napozzunk vagy szoláriumozzunk.