Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanácsok szoláriumozáshoz

2009.06.21

Tanácsok szoláriumozáshoz

 

 

Mint általában, itt is érvényesül a legfőbb szabály, a mértékletesség. A szolárium ugyanis, a naphoz hasonlóan egyaránt tartalmaz UVA és UVB sugarakat. Jótékony hatással van a D-vitaminképződésre, az idegrendszerre és bizonyos bőrproblémákra, nem utolsósorban, pedig egészséges barna árnyalatot kap tőle a bőr.Ám mindkét UV sugárzás, mennyiségtől függően káros is lehet. Az UVA sugárzásról nemrégiben derült ki, hogy hozzájárul a bőr öregedéséhez, ráncosodásához, hosszú távon, pedig növeli a bőrrák megjelenésének kockázatát. Az UVB sugárzás a leégésért felelős. A DNS-lánc károsításával gyengítheti az immunrendszert, és daganatos betegségeket okozhat.

A napsugárzással ellentétben a jó szoláriumoknak nagy arányú UVA és kis mennyiségű UVB a fényösszetétele. A mesterséges fény másik előnye, hogy kontrollálni lehet a sugárzás mennyiségét és időtartamát is. Az előbbit elsősorban a bőrtípus határozza meg.

A szolárium kiválasztásánál fontos továbbá, hogy megfelelő időközönként cseréljék a fénycsöveket. Nem árt odafigyelnünk a szalon higiéniájára is. Egészségügyi szempontból az álló szolárium a legideálisabb.

Szoláriumozás előtt tisztítsuk meg bőrünket a sminktől. A szolárium után körülbelül két óráig ne zuhanyozunk, így jobban érvényesül a barnító hatás.
Tanácsok

 

A fokozatosság a szolárium használatra is érvényes, az erőteljesebb szín elérése miatt ne tegyük kockára bőrünk egészségét.


A világos, érzékeny bőrűek - sok anyajeggyel – alkalmazzanak magas faktorú napvédőtejet, legalább az első alkalmakkor. Ha bármilyen szokatlan dolgot észlelünk a bőrünkön, azonnal abba kell hagyni a napozást. Ügyeljünk arra, hogy egyes gyógyszerek (pl. allergia gyógyszerek stb.) fényérzékenységet okozhatnak, amely allergiás bőrreakciókat válthat ki, például csalánkiütést, ekcémát vagy barna foltokat.
A gyógyszereken kívül egyes kozmetikumok, dezodorok is produkálhatnak allergiás tüneteket, ha fénnyel érintkeznek. A szolárium használata előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket.

A szoláriumban ajánlatos a műanyag védőszemüveg használata, hogy szemünket megkíméljük. Fontos, hogy ha kontaktlencsét viselünk, szolárium előtt vegyük ki.

A szolárium használata után a bőrt fel kell frissíteni, majd hidratálni. A legjobb, ha vízzel permetezzük testünket, a felesleget, pedig papírtörülközővel óvatosan itassuk fel, végül kenjük be magunkat egy kis bőrtápláló krémmel. Ha másra nincs is időnk, arcunkat és nyakunkat mindenképpen hidratáljuk.

 


                                          
És végül: szolárium után ne fessük magunkat túl erősen, mert bőrünket egyébként is egy egészséges pír borítja. Használjunk inkább egy kis szempillafestéket és némi szájfényt.