Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Norvég hegedűs nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

2009.05.17

Norvég hegedűs nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

 

A norvég Alexander Rybak nyerte meg az idei Eurovíziós Dalversenyt. A 23 éves, minszki születésű előadóművész hangjával és hegedülésével kápráztatta el a közönséget, s 15 országtól - köztük Magyarországtól is - megkapta a legmagasabb pontszámot.

 

Az MTI különtudósítójának, Gurzó Ákosnak adott interjúban Alexander úgy fogalmazott, hogy győzelmének titka a hegedűszóban keresendő. A győzelemhez az is hozzájárult, hogy nem egy versenynek tekintették a dalfesztivált, hanem egyfajta koncertnek - tette hozzá.

A norvég hegedűs a verseny utáni sajtótájékoztatón saját produkcióját értékelve kiemelte: nem ő volt a legjobb énekes a mezőnyben, de volt egy története, amit el akart mondani, és a közönségnek ez tetszett. Szerinte az ukrán volt a legjobb dal, az izlandi pedig a legjobb énekes.

Rybak "Fairytale" (Tündérmese) című dala 387 pontot kapott, messze megelőzve a második helyen 218 ponttal végzett izlandi, illetve a harmadik helyen 207 ponttal végzett azerbajdzsáni előadóművész dalát.

Alexandar Rybak a fehérorosz fővárosban, Minszkben született, négyéves volt, amikor szüleivel együtt áttelepült Norvégiába. Oslo mellett nőtt fel. Szülei zenészek, ezért Alexander már korán, ötévesen elkezdett hegedülni és zongorázni, dalokat komponált és énekelt. Kétszer is indult norvégiai tehetségkutató versenyeken, s az egyiken győzött saját szerzeményével. Hegedűsként fellépett Pinchas Zukerman világhírű izraeli hegedű- és brácsaművésszel, karmesterrel, de színházban is szerepelt.

Norvégia immár harmadszor nyerte meg az Eurovíziós Dalversenyt, amelyet 54-szer rendeztek meg az idén, ezúttal Moszkvában.